Dagens Nyheter har publicerat en valkompass där riksdagens 8 partier har tagit ställning i EU-frågor. Denna går att nå här: Valkompassen 2024 - vad skas jag rösta på i EU-valet?
På grund av att vi inte finns representerade i riksdagen tänkte vi här presentera våra ståndpunkter gällande Dagens Nyheters valkompass. Alla frågor är direkt hämtade från Dagens Nyheters hemsida.
EU:s miljövision *Fit for 55* ska skydda miljön och värna folkhälsan, klimatet och den biologiska mångfalden. Målet är att Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinent genom insatser för renare energikällor och miljövänlig teknik.
Alla medborgare har rätt att resa till samtliga EU-länder för att arbeta, studera, starta företag eller leva där. Detta är det mest konkreta resultatet av den europeiska integrationen.
Inom EU diskuteras att aborträtten ska skrivas in i EU-stadgan om grundläggande rättigheter och att alla medlemsländer ska garantera rätten till laglig och säker abort. Två EU-länder, Polen och Malta, har ännu inte legaliserat fri abort.
Brottsbekämpningen inom EU är i princip nationell även om Europol finns för att öka samarbetet. Ett förslag finns om att skapa en europeisk polisstyrka som kan arbeta över nationsgränserna inom EU.
Vargbeståndet ökar i många EU-länder, vilket har inneburit fler attacker på tamdjur. Sverige kritiseras av EU-kommissionen för licensjakten på stora rovdjur, i första hand varg, men även björn och lo. Jakten anses strida mot EU:s naturskyddsregler.
EU:s gemensamma jordbrukspolicy uppdaterades 2021 och omfattar nästan en tredjedel av EU:s budget. Syftet är att med ekonomiska stöd trygga framtiden för EU:s bönder.
EU:s globala strategi har målet att bemöta externa konflikter och kriser för att skydda EU och dess medborgare. Den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken syftar till fred, säkerhet, internationellt samarbete och att befästa demokrati, rättsstaten, mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.
Varje land inom EU bestämmer över sin energiproduktion. Samtidigt kräver en del partier att EU ska klassa kärnkraften som ett hållbart och strategiskt viktigt energislag i EU, och att kärnkraft ska få samma villkor som andra energislag som EU vill satsa på.
Sverige ligger i topp när det gäller jämställdhet inom EU, men i en del andra EU-länder går utvecklingen mot jämställdhet långsamt.
Frågan handlar om vilken inriktning framtidens EU ska ha. Ska EU ta större övergripande ansvar eller ska EU släppa vissa frågor och föra tillbaka makt till enskilda medlemsländer?
Turkiet är ett av EU:s kandidatländer, men Turkiets förhandlingar om medlemskap har strandat. Nu diskuteras om dessa ska komma igång igen eller om EU bör avsluta förhandlingarna med Turkiet.
Alltsedan Sverige blev EU-medlem 1995 har några partier krävt svenskt utträde ur EU, medan andra partier som tidigare var emot medlemskapet har kommit att acceptera det. Det är vi själva i Sverige som beslutar om och hur länge vi ska vara EU-medlemmar.
Alla europeiska länder med demokratiska värderingar kan ansöka om medlemskap i EU, som i dag har 27 medlemmar. I dag finns nio kandidatländer: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Georgien, Moldavien, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Turkiet och Ukraina.
2003 sa svenskarna nej till euron i en folkomröstning. Sverige är egentligen formellt skyldigt att införa euron, men det är vi själva – och inte EU-parlamentet - som bestämmer om det ska ske.
EU:s utvidgning syftar ytterst till bättre stabilitet och säkerhet i hela Europa. EU-kommissionen anser att Ukraina, som utsätts för ett ryskt angreppskrig, ska få börja förhandla om ett EU-medlemskap under 2024.
EU-länderna har kommit överens om en migrationspakt som syftar till att minska invandringen till Europa. EU:s yttre gränser ska stärkas och ett snabbspår ska införas för asylsökande från länder där asylsökande vanligtvis inte beviljas asyl.